Welkom bij het online magazine sunroomkits.org. In het magazine sunroomkits.org zul je veel interviews met, blogs over en projecten van verschillende architecten vinden. “Het is op een manier geschreven dat zowel de architect als zijn cliënt op een eenvoudige, laagdrempelige manier kan kennismaken met verlichting” vertelt de hoofdredacteur van sunroomkits.org.

Licht heeft veel invloed op hoe productief we kunnen zijn op het werk, hoe goed we kunnen leren en hoe snel we herstellen van een ziekte. De opkomst van LED spotjes betekent dan ook dat het geleidelijk aan eenvoudiger en goedkoper voor fabrikanten van verlichting wordt om deze kennis in de praktijk te brengen en producten te maken die onze gezondheid – meestal door de helderheid en kleur van het licht gedurende de dag aan te passen om natuurlijk licht na te bootsen – bevorderen.

Bijna alles gaat tegenwoordig draadloos en de regeling van het licht is hierop geen uitzondering. Het is vooral aantrekkelijk voor retrofit projecten. Behalve op radiofrequenties gebaseerde systemen zijn er ook technologieën zoals power-line communicatie waarbij netvoedingslijnen worden gebruikt om gegevens van en naar jouw fittingen te vervoeren. En zelfs voor traditionele bedrade besturingssystemen wordt het steeds vaker gebruikelijk dat het besturingsapparaat van de gebruiker een tablet of telefoon is, die nergens op is aangesloten.

Verlichting gaat niet alleen meer over licht. Het gaat ook over data en technologieën zoals Li-Fi (zoals Wi-Fi, gebruik van licht) en indoor-positionering (die de positie van mensen bijhoudt met behulp van LED armaturen en hun smartphones) zijn beide gebaseerd op communicatie met zichtbaar licht. Het is ingesteld om onze winkels, musea en binnenruimtes te transformeren en de industrie op zijn kop te zetten, aangezien deze verlichtingsproducten nu voor geheel nieuwe doeleinden worden gebruikt.

In de eerste editie van sunroomkits.org hebben wij een interview met kunstenaar Daan Bogaarts en wat in dit interview onder meer opvalt, is zijn stelling dat de architect te weinig met de toekomst bezig is. Hoofdredacteur Top heeft een half jaar lang onderzoek gedaan naar het belang van licht voor architecten. Daaruit bleek onder meer dat architecten weinig kennis hebben over licht, omdat ze daar niet voldoende mee zijn opgeleid. “Dit was één van de redenen om sunroomkits.org op te richten, omdat de behoefte voor deze kennis er wel bleek te zijn” aldus de hoofdredacteur.