Het vinden van de perfecte verlichting is niet eenvoudig. Maar het resultaat mag er zijn: Gezellig, wanneer je huis sfeervol verlicht is. Een goed lichtplan is daarom onmisbaar. Onze tip? Bekijk een lamp eens als een lichtbron én als een stylingobject: Een mooie lamp is de blikvanger van je interieur. En maak vooral gebruik van hang-, vloer- en wandverlichting. We hebben de mooiste lampen en spotjes hier voor jou verzameld. Veel plezier met dit online magazine over verlichting!

Wie kan zich nog een leven zonder verlichting voorstellen? Al vanaf de oudheid is de mens bezig om licht te creëren. De ontwikkeling van het licht heeft in de 19e eeuw geleid tot de ontdekking van de gloeilamp. Tegenwoordig is gebleken dat de gloeilamp schadelijk is voor het milieu en wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van alternatieven lichtbronnen. Door bewust om te gaan met je verlichting in huis help je niet alleen het milieu, maar bespaar je ook veel geld op je energierekening. 

Verbod op gloeilampen

Sinds 2008 is de Europese Commissie al bezig met de afschaffing van gloeilampen. Nu is zelfs in de meeste landen de verkoop van alle soorten gloeilampen officieel verboden. Waarom? De gloeilamp gaat niet lang mee en verbruikt heel veel energie. Van de hoeveelheid licht die een gloeilamp levert, wordt 5 tot 10% daadwerkelijk omgezet in licht. De overige 90 tot 95% wordt omgezet in warmte. Dit verdwijnt vervolgens weer in de lucht en dit heeft weer nadelige gevolgen voor het broeikaseffect en dus ook voor de klimaatverandering.

Verlichtingsmethoden die het milieu sparen

De afgelopen jaren zijn er diverse andere soorten verlichtingsbronnen ontwikkeld, waarvan de één beter is voor het milieu dan de ander. Wanneer je een lamp koopt, kun je aan het energielabel zien hoe zuinig de lamp is. Label A verbruikt bijvoorbeeld maar 85% minder elektriciteit dan de gloeilamp. Heeft de lamp geen label, dan moet je kijken hoeveel lumen (lm) en het aantal Watt er op de verpakking staan. Lumen is een maat, die je inzicht geeft in hoeveel licht een lamp geeft. Een lamp is het zuinigst, wanneer deze zoveel mogelijk lumen per Watt bevat.

Verlicht energiezuinig en denk aan het milieu

Vervang de gloeilamp door milieuvriendelijkere verlichtingsmethoden zoals bijvoorbeeld LED spotjes. Zorg dat je het daglicht zo goed mogelijk benut, zodat je overdag zo min mogelijk spots nodig hebt.

Zorg ervoor dat je spaarlampen, TL- lampen en LED spots niet in de vuilnisbak gooit, maar in speciale afvalbakken voor klein chemisch afval (KCA). Op de website van jouw gemeente kun je terecht voor informatie over de manier waarop deze inzameling gebeurd. Gloei- en halogeenlampen kun je wel gewoon bij het huishoudvuil gooien.

Eind jaren 80 van de vorige eeuw kwam de spaarlamp op de markt. Het zet er uit als een opgevouwen TL-lamp, die in een gewone fitting past. De buis van een spaarlamp is gevuld met kwikdamp. Wanneer de lamp op elektriciteit wordt aangesloten, gaat er stroom door deze buis en door een natuurkundig proces komt er uiteindelijk energie vrij in de vorm van ultraviolette straling. Deze straling kan schadelijke effecten opleveren en daarom zit er aan de binnenkant van de spaarlamp een substantie die de UV-straling omzet in wit licht. Een LED spot bestaat uit lichtuitstralende diodes – halfgeleiders die licht geven als er elektriciteit doorheen stroomt. LED spotjes worden steeds vaker ingezet als duurzame sfeerverlichting in woningen en ze zijn ook nog eens goed voor het milieu.